"Песимист съм по отношение на третия мандат и избора на правителство. Ключът към това правителство и препъникамък ще бъде ИТН. Въпросът е дали ДБ, ПП и БСП ще се доверят отново на такъв партньор като ИТН, който се доказа като непостоянен, непредвидим и зависим". Това заяви пред БНР независимият депутат Иво Атанасов.

По думите му е трябвало да се състави правителство с втория мандат между партиите, които свалиха кабинета на Кирил Петков.

Според него условието за правителство с третия мандат - по време на преговорите да бъде прието антикорупционното законодателство и Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, няма как да бъде реализирано за такъв кратък период от време.

Атанасов изтъкна, че забелязва промяна в отношението на ИТН. Той определи това като двуличие. По думите му проблема в партията е, че решенията там се вземат еднолично.

Той заяви, че независимите депутатите все още не са получили покана за разговор за съставяне на правителство с третия мандат, който е в БСП.

"Колегите са прави да чувстват притеснение за националната сигурност на страната и този меморандум с Gemcorp е хубаво да бъде прекратен. Това може да се случи и сега, и при следващо правителство с министерски подпис. Много внимателно трябва да се действа при прекратяване на договори", каза още Атанасов.