Поднасям извиненията си на всички, които са засегнати от думите ми. Така депутатът от БСП Иво Христов се извини в кулоарите на парламента.

Червеният депутат обясни, че прави извинението си след появили се "спекулации" за негови думи.

Припомняме, парламентарният ден започна с декларация на ГЕРБ, прочетена от депутата Тома Биков по повод изказване на Иво Христов в Раднево, което доби популярност в социалните мрежи. ГЕРБ се противопоставиха на изявленията на социалиста, който защитава изявленията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи, както и заявява, че 80% от българите са дебили, които не могат да се подписват.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова

От ГЕРБ поискаха оставката на Иво Христов.

Съпартиецът на Христов, Драгомир Стойнев обяви, че левицата ще излезе с политическа декларация. Тази декларация беше прочетена от депутата Валери Жаблянов.  

В нея БСП защити червената армия, която е участвала в спасяването на българските евреи. От трибуната Жаблянов изрази безпокойството си днешната дискусия да се фокусира върху периоди, които разделят нацията ни

"Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено", заяви Жаблянов.

Той припомня, че Българската социалистическа партия е участвала в историческия подвиг на спасяването на българските евреи чрез свои представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. Следователно - "напълно несъстоятелно е, който и да било да поставя под съмнение нашата позиция", посочи Жаблянов и изброи имена на загинали членове на БКП, РМС и БОНСС. 

Иво Христов вече се извинил, както припомни червеният депутат. Той припомни и как преди време Бойко Борисов нарече пенсионерите лош материал, но и не се извинил за изказването си.

Социалистите призоваха за единение на нацията.