Като абсурдно държавният глава Румен Радев определи обвинението, че застава до ГЕРБ и ДПС, като припомни, че много преди протестите е изразил позицията си за управлението на ГЕРБ, като е свалил доверието си.

"Снех доверието си още когато площадите бяха празни. Нека тези хора да преценят къде са били тогава", заяви Румен Радев и в контекста на острата позиция от вчера на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова. Нейното изказване Радев обясни като "демонстриране на непознаването на процесите".

Едновременно с това Радев не приема и откритите призиви към политическо номадство, каквито се чуват - това изкривява вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, привличайки избиратели с политически тези", обясни държавният глава.

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Сега е историческият шанс на президента да върне това, което народът му даде

Изборите са краен вариант. Разбира се, ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни. Това посочи във вътрешнополитически си коментар президентът Румен Радев, който пристигна в Литва за форум на Инициативата "Три морета".

Румен Радев подчерта, че е доказал, че никога не бяга от отговорност, включително и с назначените от него три служебни правителства до момента. Тези служебни правителства са се справили.

Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората, посочи Радев и подчерта, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства, които са от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях.

Радев говори в един глас с ГЕРБ и ДПС, притеснен е Мирослав Иванов

Радев говори в един глас с ГЕРБ и ДПС, притеснен е Мирослав Иванов

Във връзка с проблема с РСМ, той обясни, че България е трябвало да изработи свое предложение

Припомняме, в последните седмици не веднъж държавният глава Румен Радев критикува правителството на Кирил Петков - за закъснелите мерки срещу инфлацията, за спирането или по-точно за непродължаването на преговорите с "Газпром" за доставки, за отношенията с Република Северна Македония и евентуалното му заобикаляне. Последни бяха критиките му за неудържаната коалиция, политическата криза и търговията с депутати.