През последните месеци министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция направиха необходимото да изпълнят плана за действие по програма САПАРД.

Макар и изпълнен само за 45 дни, планът е успял да отговори на необходимостите, произтичащи от дейността на програмата, съобщиха от министерството на земеделието.

Изпълнението на плана е довело до предложението за удължаване на срока на действие програмата с една година, което дава реална възможност да не бъдат загубени средства по програмата.

Целта на плана за действие беше да засили съществуващите системи за контрол в САПАРД и да разреши казусите, възникнали при работата на системи за управление и контрол. Разработените понастоящем процедури позволяват да се идентифицират потенциално проблемните проекти, съобщават още от министерството.

Изпълнението на плана по програма САПАРД е първата задача за възстановяване на плащанията по програмата. Втората основна задача е изпълнението на плана за действие да бъде удостоверено от одиторите от Ernst & Young.

Документът ще бъде изпратен на ГД АГРИ, която ще вземе решение дали да възстанови плащанията с европейски средства по спрените мерки (плащанията с национални средства бяха възстановени в началото на октомври).

Припомняме, вчера изтече изпитателният срок, който Европейската комисия (ЕК) постави през пролетта за подобряване на дейността на фонда.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, в качеството му на компетентен орган, издаде заповед за възстановяване на пълната акредитация на Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.