Изпълнителната власт си е свършила достатъчно добре работата.

Очакваме съда да се произнесе относно връщането на земите на Симеон Сакскобургготски.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в отговор на въпрос от зам.-председателя на парламентарната група на НДСВ Минчо Спасов.

Царската реституция беше поискано от правителството на Иван Костов, припомни Минчо Спасов. По думите му тогава Симеон Сакскобургготски е отказал да му бъдат върнати земите.

Той не искаше да се съобщава, че е най-големият дарител в новата българска история. Дарил е 900 дка от парк Враня на държавата, заяви Спасов.

Не съм адвокат на Сакскобургготски, искам само възстановяването на правовата държава, каза още зам.-председателя на парламентарната група на НДСВ.

На въпрос дали е правена проверка за двойно връщане на горите на Симеон, Калфин припомни, че на 17 януари в Държавната агенция по горите е постъпило писмо от Софийската окръжна прокуратура по този въпрос. Става дума за два пъти връщане на земи от 4 500 дка., направено от поземлената комисия.

Има два начина за решаване на казуса, поясни Калфин. Единият е самата комисия да преразгледа решението си, а вторият е свързан със съда.

По думите на външния министър председателят на Агенцията по горите е сезирал съда за възобновяване на производство и отмяна на решението за двойното връщане. Общинската служба по земеделие и гори - Самоков обаче, отхвърля искането, с мотив че нейните актове са влезли в сила. Това решение е обжалвано на 17 март.

Калфин поясни, че ще се образува административно дело и Административен съд -София област ще вземе решение.
"Това е мястото за разрешаване на този спор", категоричен е вицепремиерът.

В Държавната агенция по горите тече и проверката за дървесината, която е придобита от върнатите неправомерно гори, поясни Калфин.