Всички действия по концесионирането на мина „Кремиковци" са извършени преди февруари 2007 г., т.е. преди Столична община да оповести идеята си за използване на мястото за депо.

Това се казва в съобщение на Министерство на икономиката и енергетиката във връзка с "зачестилите опити за внушение от страна на Столична община, че МИЕ умишлено и злонамерено е осуетило възможността за използване котлована на мина „Кремиковци" за депо за боклука на гр. София."

От министерството напомнят, че концесията за добив от находище „Кремиковци" е дадена на 20 май 1999 г., а на 6 май 2004 г. договорът за концесия е прекратен по вина на концесионера.
Въпреки това концесионерът ( „Кремиковци"АД) продължава обезводняването на котлована на мината. До момента, разходите за това възлизат на близо 1 000 000 лв. годишно.

От МИЕ допълват, че на 21 септември 2004 г. е възложена актуализация на концесионния анализ за находище „Кремиковци" с оглед откриване на процедура за предоставяне на концесия за добив.

През 2005 г. котлована на находище „Кремиковци" не е включен в мащабно проучване на МОСВ за определяне на потенциални площадки за депониране на битови отпадъци, като неотговарящ на нормативните и инженерно-геоложки изисквания.

На 4 декември 2006 г. са изпратени писма за съгласуване на параметрите на концесията с компетентните министерства и областния управител на Област София.
Процедурата по съгласуване е пред приключване и предстои внасяне на предложение за решение в Министерския съвет за обявяване на конкурса, се посочва още в съобщението.

Цялата земя и инфраструктура на мина „Кремиковци", както и котлована на рудника, са собственост на „Кремиковци" АД.

Ако, хипотетично, в котлована на мина „Кремиковци" започне депонирането на софийските отпадъци, разходите за водоотлив и инфраструктура следва да се поемат от общината, което ще доведе до допълнителни разходи за сметосъбиране, т.е. до повишаване на разходите на гражданите на столицата, твърдят от МИЕ.