Всички заедно срещу коронавируса. Около това се обединиха участниците в Съвета по сигурността при премиера.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е събрал Съвета за мерките срещу коронавируса. На границата се оборудват граничари и санитари. Лекари отиват на границата също като превантивна мярка. 

Наблюдаваме ситуацията, каза премиерът. Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината, изтъкна Борисов. Завръщащите се да минат карантина, разпореди той.

Сформиран е щаб. Директорът на ВМА, който влиза в щаба, изтъкна, че се изготвят указания как завръщащите се да се опазят. Щабът трябва да разработи мерки по граничните пунктове за откриване на потенциално заразени, изтъкна той.

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

37 са полетите седмично от Италия

Венцислав Мутафчийски обясни, че утре сутринта ще е разигран сценарий на територията на летище "София", съвместно с ВМА, за да се отиграе потенциална зараза. Ако трябва ще се вземат по-сериозни мерки, каза той. Ще се преосмислят по-големите национални събития.

Бойко Борисов разпореди да не се допуска голямо международно събитие у нас.

Шефът на ВМА каза, че се тестват безплатно хора със симптоматика и които са били в страни с наличие на заразени с коронавируса. Няма основание хора без симптоми да се тестват, по думите на Мутафчийски.

Производството на тестове за вируса не е пригодено за тази зараза, стана ясно от думите му. Осигурени са 3000 теста.

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Хората питат най-често за ограничитлни мерки за пристигащите от Италия

Премиерът Бойко Борисов каза, че тестове и по света не могат да се намерят. Затова държавата е на мнение, че тестовете трябва да се пазят за хората със симптоми. Докато няма симптоми тестът няма да даде сигурен резултат. Не трябва да се създава истерия, каза още Мутафчийски. При дадени показатели всички ще бъдат тестувани, увери директорът на ВМА.

Бойко Борисов също бе категоричен, че тестовете ще се ползват само при криза. Пази Боже да се стигне до заграждане на населени места, пожела той.

Борисов свиква Съвета по сигурността заради коронавируса

Борисов свиква Съвета по сигурността заради коронавируса

Обсъждат предприетите мерки в национален и международен аспект

Заразяването с коронавирус не означава смърт, успокои шефът на ВМА. Други вируси причиняват повече смъртност. Това не е космическа болест, която ще ни зарази, изтъкна Венцислав Мутафчийски. Според него трябва да се знаят какви са превантивните мерки.

Максимално откровени трябва да бъдем с населението, изтъкна Бойко Борисов. Ако нямаме стиковка, ставаме като Китай, подчерта премиерът.