Призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България, бе отправен на конференцията на най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция - Балгьоч. Събитието беше в град Бурса, Турция, съобщи БТА.

В компактно населения с български изселници град, участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията Балгьоч.
Имаше и представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), както и активисти на изселнически организации.

Организацията на срещата ЕС-Турция обсъдиха Борисов и Ердоган

Организацията на срещата ЕС-Турция обсъдиха Борисов и Ердоган

Ердоган поздрави премиера с официалния старт на Българското председателство

Почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение, информира за постигане на консенсус сред симпатизантите. Става дума за обединение и премахване на политическата конфронтация, уточни той.

Генджоглу отчете проведените разговори с лидерите на ДПС и ДОСТ. Той подчерта, че "са направени значителни стъпки за помирение". "Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни", каза Генджоглу, "защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето", заяви Генджоглу.

Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.

ВМРО зове да не се дава гражданство на турци, отказали се от България

ВМРО зове да не се дава гражданство на турци, отказали се от България

Каракачанов и Джамбазки са притеснени за съдбата на българите и България и политиката на ДПС и Турция

"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", допълни почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.