Крайният срок за регистриране на партии и коалиции, които ще излъчат свои кандидати за български представители в Европейския парламент, изтича днес.

Партии, коалиции и инициативни комитети трябва да внесат определените депозити за участие в евроизборите - за партии 50 хил. лв., за коалиции - 100 хил. лв., а за инициативни комитети - 15 хил. лв.

Забранено е финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства и чуждестранни държавни предприятия, като размерът на едно дарение е до 5 хил. лв.

На тези избори важи и така нареченият ценз за уседналост, според който гласоподавателите трябва да са живели в страната три месеца преди изборите, а кандидатите за евродепутати - през последните две години.

Днес до 19.00 часа ЦИКЕП приема заявления за регистрация за участие в евроизборите. До 00.00 часа комисията трябва да вземе решение за регистрация на всички, които са подали заявления. Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 15 май.