Вълната от емигранти от Източна Европа, стегнали багажа, за да търсят по-добри условия на труд и реализация в западната част от Стария континент, нанесе сериозен удар върху брутния вътрешен продукт на страните от региона.

Затова след Brexit правителствата на източноевропейските държави започват да разработват стратегии, с които да си върнат обратно работната сила и да накарат мигрантите да се трудят на родна територия.

Вълната от изселващите се в чужди държави през последното десетилетие се превърна и в сериозен демографски проблем, а икономическият подем на страните започна да се срива.

Кампаниите, насърчаващи мигранти да се приберат по родните страни, придобиха нов тласък, след като Великобритания избра да напусне Европейския съюз.

 „Искам те обратно” е призивът, който Латвия избра, за да събуди у емигрантите си чувството за носталгия по дома и да накара заминалите на гурбет в чужбина да се върнат в родната си държава, пише Bloomberg.

Полските власти пък са избрали стратегията да предлагат съвети и средства за насърчаване за работни места, жилища и здравеопазване, които ще са полезни за работниците, избрали да се върнат в страната си.

В същото време румънските власти ще се съюзят с частния бизнес, като започнат предлагането на стипендии и серия от събития за консултации в сферата на заетостта.

Всъщност общностите, живеещи в чужбина, представляват огромен неизползван потенциал за техните родни страни, смятат икономисти.

Ако се завърнат в родината, емигрантите ще помогнат и в борбата с демографската криза. Тези страни имат ниска раждаемост и застаряващо население.

Според данни от Евростат за популацията в страните от Европа от 2007 година досега изселването на работници е донесло най-голям спад в броя на населението в Литва и Латвия, където популацията е намаляла с около 11 процента.

В този списък България се намира на четвърто място, като населението на страната ни се е стопило с около 5 процента.  

Пред нас се нарежда Румъния, където работната сила е с 6 процента по-малко. Най-малко се е стопила популацията в Полша, където около 1 процент от населението не живее в родината.

От другата страна на монетата са Швеция и Обединеното кралство, където за около десет години населението се е увеличило съответно с около 8 и 6 на сто.