Военни започнаха да изваждат вкопаните танкове по българо-турската граница, предаде БНТ.

Военните машини се превозват до ямболската база на Изпълнителна агенция "Държавна собственост на Министерство на отбраната", където ще се съхраняват.

Между селата Мелница и Лесово вече се вадят немските бронирани машини "Майбах". Най-вероятно акцията е предизвикана от извършената за първи път в историята на българската армия кражба на танк.

Със специални влекачи се вадят вкопаните в земята немски танкове.Те ще бъдат превозени до ямболската база на Министерство на отбраната. Вече са извадени 3 "Майбаха".

Първият днес пристигна в складовата база в Ямбол, където ще бъдат докарани и всички останали.

"Усилена е охраната на складовата база и конкретно на площадката, в която ще бъдат разсредоточени тези средства", каза Илия Илиев - началник на Изпълнителна агенция "Държавна собственост на Министерство на отбраната" - база Ямбол.

От Изпълнителната агенция казаха, че засега не се знае каква ще бъде съдбата на военните машини.

Военната операция наблюдаваха и ценители на немската бойна техника.
От 2003 година те издирват "Майбах"-овете, защото смятат, че те трябва да се предадат на наши музеи, а не да бъдат претопени на скрап.

"Надявам се поне най-редките експонати да влязат в Националния военно-исторически музей в София, което по принцип е основната ни цел", споделя Калоян Матев.

По предварителни разчети акцията трябва да приключи до средата на февруари. През декември български офицер и двама немски граждани бяха заловени при опит да откраднат "Майбах". Наскоро беше установена и кражбата на купол от немската бойна машина.