Краят на войната между Русия и Украйна трябва да бъде на масата на преговорите. Войната е далеч от своя край. Това заяви бившият заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пред БНТ.

Той посочи, че руснаците заявяват, че се прегрупират, но има много сериозно военно присъствие на украинска територия. Възможно е прегрупиране, но Йордан Божилов не вижда някоя от двете държави да реши кардиналният въпрос - постигане на политическите цели, тъй като не се знае какви са целите на Москва. Много трудно е да се предугади кога самата война ще свърши и Божилов очаква Русия да наложи нов ред на сигурност в Европа.

ISW: Украинското контранастъпление влияе значително на морала на руската армия

ISW: Украинското контранастъпление влияе значително на морала на руската армия

Русия била спряла да изпраща нови доброволци в Украйна

По думите му пробивът на Украйна не е изненада за всички анализатори, включително и за руските войски. Освободени са територии около Харков и други ключови градове.

За стратегически пробив не може да се говори, а е тактически успех, който показва, че украинската армия е способна да се отбранява и да си възвръща територии. Русия е завзела 20% от украинската територия и Божилов се притеснява от факта, че независимо от военните действия, не се вижда политическо решение за войната.

Божилов изтъкна, че Русия има недостиг на оръжия и не може да попълни загубите, които понася от военните си действия. "Това, с което Русия тръгна с много бърза военна кампания да превземе Киев, ключови градове, за няколко дни да бъдат завзети ключови градове и едва ли не Украйна да не функционира като държава, не можеха да се реализират действията им. Украинската армия успешно унищожава руски складове и военна техника", отбеляза Божилов.

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

Агресорът бяга, смята анализатор

Той не смята, че Русия ще прибегне до ядрени оръжия. На този етап няма каквато и да било военна основа за такова решение, аргументира се Божилов.

Според него и двете държави ще се стремят да разширят териториите, които са под техен контрол. Русия се опитва да създаде условия за една много тежка зима в Украйна, предупреди Божилов.