България е в ядрото на европейската цивилизация. Това обяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от "Дондуков 2".

Тя участва в церемонията по повод патронния празник на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и деня на равноапостолите - 11 май.

В приветственото си слово Йотова припомни, че благодарение на свещеното дело на братята Кирил и Методий над 300 млн. души в цял свят пишат на кирилица, а над 15 млн. говорят български.

По думите й 10 години след присъединяването на България към Европейския съюз, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността.

В речта си Йотова постави акцент върху младите хора и студентите, изтъквайки, че от тях зависи развитието не само на страната, но и на света.

Преди официалното тържество Илияна Йотова се срещна с ректора на висшето учебно заведение. Двамата обсъдиха проблемите пред българското образование, както и трудностите пред сънародниците ни, желаещи да изучават български език извън страната.

Йотова получи почетния знак на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Проф. Анчо Калоянов подари на вицепрезидента том от най-новата си книга "Славянска православна цивилизация".

Вицепрезидентът участва и в шествие до паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Тя записа и посланието си в книгата на почетните гости на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".