Имам една мечта - да работим заедно за страната, която всички безкрайно обичаме. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред българската общност в Сиатъл.

Тя посочи, че амбицията на президентския екип е да постави ново начало в общуването между държавата и българите зад граница.

За нас вие не сте "другите българи", защото сме водени от една цел - единение, изтъкна Йотова, подчертавайки, че става въпрос за единение на всички българи по света.

Снимка 409811

Източник: Пресцентър Президентство

Вицепрезидентът поздрави за дейността им всички българи, обединени от Българския център за култура и наследство. Освен че сте изградили изключително богата духовна общност, вие сте направили още една крачка напред - привличате американци в нея, увличате ги да познават и обичат България, коментира тя.

В борда на директорите на Българския център за култура и наследство участва американец, учил в България. Ръководителите на българския хор също са американци, които учат сами български език.

Йотова увери българите в Сиатъл, че предстои да се изгради интернет платформа, която да направи контактите им с България ежедневни.

Тя връчи своя почетен знак на съпредседателя на Българския център за култура и наследство в Сиатъл Елка Русков за дейността й за запазване на българщината.

Снимка 409808

Източник: Пресцентър Президентство

На срещата фотографът етнограф Асен Великов представи свои снимки на народни празници и обичаи в различни части на България, както и от Бесарабия.

От своя страна световноизвестният етнограф Мартин Кьониг заяви, че се е влюбил в България заради културата й. Именно благодарение на него гласът на Валя Балканска лети в Космоса. Кьониг показа на българската делегация техниката, с която е записал изпълнението на "Излел е Делю хайдутин", по време на тяхното посещение в дома му на остров Вашон.

С подкрепата на Българския център за култура и наследство в Сиатъл Илияна Йотова ще представи в София изложба с фотографии и автентични записи на български фолклор, които Кьониг прави по време на изследователските си пътувания в България през 60-те години на миналия век.

Снимка 409812

Източник: Пресцентър Президентство