Вицепрезидентът Илияна Йотова не смята, че страната отива към предсрочни парламентарни избори. С всички средства трябва да се опитаме да отдалечим политическата криза в страната. Най-малкото, от което има нужда България, е политическата стабилизация, а не нови избори, коментира тя в отговор на въпрос на News.bg. преди началото на Деветия конгрес на КНСБ.

Йотова обаче не вижда нищо направено от правителството като мярка, която да подпомага хората, които обявяват фалити, и тези, които едва свързват двата края, включително и пенсионерите.

На въпрос адекватни ли са мерките по отношение на доходите на хората, за да бъдат намалени цените на продуктите, Йотова заяви: "Все още не."

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

Тя очаква премиера Кирил Петков да се върне от САЩ и мерките, които са били начертани на коалиционния съвет, да бъдат обсъдени в политическите формации. Това, което няма е цялостна програма за подпомагане на хората в най-окаяното положение, най-уязвимите, както и за бизнеса. Няма страна в ЕС, която вече да не е съставила такава програма, само България все още не е, разкритикува изпълнителната власт вицепрезидентът.

Във връзка с приемането на еврото през 2024 г. и въпросът дали това е реален срок, Йотова отбеляза, че България трябва да изпълнява ангажиментите си. Самият Европейски съюз е доста резервиран по отношение приемането на нови държави в Еврозоната, уточни тя.

Йотова напомни, че и преди ковид кризата се заговорило за много задълбочена реформа в самата Еврозона. Трябва да се види какви са условията, дали България изпълнява критериите затова, а най-важният критерии за влизане в клуба на богатите държави е инфлацията, посочи Йотова.