"Хората, които обясняваха няколко години, че президентът иска да прави политически проект и партия, сега трябва да бъдат разочаровани." Това заяви в студиото на Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова и посочи, че "президентът е президент на Република България" и няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока.

"Амбицията за парламентарните избори съществува в българските избиратели и в техните политически представителства. Ако визираме президента - струва ми се, че не", добави Йотова.

Относно датата за предстоящия вот Йотова коментира, че президентът е дал достатъчен отговор по въпроса - според конституционните разпоредби. Има обаче твърде много неизвестни, включително и за това да се каже защо датата 28 март не е добра и защо е по-добра дата през май, например. "Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите конституционни правомощия, а 28 март е първата дата за избори", посочи вицепрезидентът.

Според Йотова по темата дали провеждането на изборите през март е безопасно, или не ще се произнесат хората от научните среди.

Вицепрезидентът обаче коментира и че до преди месец всички са искали предсрочни избори, а сега всички не искат с аргумент, че не са готови. "Аз обаче имам друго мнение - няма партия в момента, която да не е готова", категорична е Йотова.