Срамно е земеделска страна като България да внася 80% от плодовете и зеленчуците. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с министрите на земеделието на България Кирил Вътев и на Република Косово Фатон Пеци откри изложението "Агра", "Винария" и "Фудтех".

По думите на Йотова не може само с финансови кръпки да се решават проблемите на земеделците. Тя смята, че трябва да се изгради целенасочена и разумна политика за тяхната подкрепа. Според вицепрезидента Зелената сделка е хубаво нещо, но не трябва да ощетява нашите производители, а да спомогне за тяхното развитие. Целта е, смята тя, хората в сектора да устояват на нелоялната конкуренция от трети страни, където ги няма тежките европейски регулации.

"Българските и европейските земеделци не са терористи, както ги обявиха някои политици. Не бива да се сърдим на протестите им, а да ги подкрепяме, когато са справедливи", каза още Йотова и допълни, че фермерите искат да защитят своя труд, който никак не бил лесен. И призова да бъдат подкрепени.

"Това са хората, които осигуряват храната на всички нас. Тук съм, за да изкажа подкрепата си за земеделците от президентската институция", добави още Йотова.

Земеделци не искат Вътев, а Николай Денков да поеме сектора

Земеделци не искат Вътев, а Николай Денков да поеме сектора

Стотици земеделци се събраха в борба за правата си под прозорците на властта