Правителството Денков/Габриел одобри на днешното си заседание списък с 27 приоритизирани искания за получаване на помощ по линия на Инструмента на Европейския съюз за техническа подкрепа (ИТП) през следващата година, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Одобрените от кабинета приоритетни искания за техническа помощ касаят проекти, свързани с миграцията и защитата на финансовите интереси на България и ЕС, пазара на труда, публичната администрация, повишаване капацитета на икономическите оператори и професионализация на експертите по обществени поръчки, развитие на платежната система, изграждане на устойчива иновационна екосистема, защитата на личните данни, подобряване на цифрови услуги, дигитална грамотност, образование, статистика, пазара на зелен водород, защита на горския фонд, подобряване на психичното здраве и благосъстоянието на децата и младите, справяне с демографските предизвикателства, авторско право, прилагане на зелени и дигитални финансови инструменти. Предложенията са разделени по важност в три категории - с висок, среден и нисък приоритет. Те са проверени за двойно финансиране.

От МС посочват, че приоритизираните искания за техническа подкрепа от ЕС в списъка за тази година ще подпомогнат провеждането на мащабни реформи, ще допринесат за ефективното участие на страната в еврозоната и изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, ще гарантират ефективното адресиране на специфичните за страната препоръки на Съвета на ЕС, както и продължаване провеждането на започнали реформи.

Още експертна помощ ни дава ЕК по програмите за зеления и цифровия преход

Още експертна помощ ни дава ЕК по програмите за зеления и цифровия преход

Подкрепа ще бъде подсигурена на държавите членки и при прилагането на санкциите срещу Русия

Новият списък ще бъде изпратен до Генерална дирекция "Реформи" към Европейската комисия до 31 октомври.

Инструментът за техническа подкрепа, създаден с Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 г., подпомага институционалните, административните и структурните реформи в държавите членки на Европейския съюз, като оказва подкрепа на националните органи за мерки за увеличаване на конкурентоспособността, растежа, заетостта и инвестициите.