Това правителство е слабо и не може да се ориентира в ситуацията със задържаните българки.

Това завърви Константин Димитров от ДСБ, който напусна закритото съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и правата на човека, за да изрази изумлението на ДСБ „от степента на некомпетентност и национална безотговорност, проявена от правителството".

По думите му заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев е изразил според ДСБ „потресаваща позиция" за случая с българките в Либия.
Димитров обясни, че анализът, направен от Феим Чаушев, е показал, че България гледа на Либия като на конструктивен партньор, с който трябва да се търси решение.
В този анализ са гледа на съдбата на сестрите като страничен наблюдател, допълни още депутатът.

Той каза още, че ДСБ призовава българското правителство да прецени компетентността от екипа на Министерството на външните работи, който води преговорите.
Освен това ДСБ настояват президентът, премиерът и външният министър при първа възможност да поставят въпроса в ЕС за частична или пълна ревизия на отношенията на съюза с Либия, докато не се реши въпросът.

Димитров бе категоричен, че още през януари, когато замине като евродепутат в европейския парламент, ще провери дали този въпрос е поставен на дневен ред от кабинета на Станишев.
Константин Димитров каза още, че заместник-външният министър не е направил анализ на намеренията на либийската страна, отказал е да каже какви са целите на Джамахирията, както и не е отговорил на въпроса на ДСБ защо оптимистичната му прогноза се е променила.

Припомняме, преди няколко месеца Чаушев заяви убедено, че сеттрите ще бъдат освободени до края на годината.
Чаушев не отговори и на въпроса дали ще плащаме компенсации на Либия, признавайки по този начин вината на българските медици, допълни още депутатът от ДСБ.

Помолен да коментира дали Иван Костов и Надежда Михайлова от правителството на СДС са се усъмнили в невинността на българките, Димитров отговори: „Не съм виждал Иван Костов и Надежда Михайлова да се усъмнят в невинността на сестрите".