България и САЩ правят промени в договора за придобиването на първата партида от 8 изтребители F-16, които Министерски съвет иска да бъдат ратифицирани от парламента, но не и да бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

Това става ясно от внесен от правителството в Народното събрание проект на Закон за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).

Посочено е, че този договор е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София - три дни след встъпване в длъжност на служебния премиер Димитър Главчев. Информация за визита от страна на българското МО в САЩ в края на януари месец не бе открита - тогава в длъжност бе правителството на Николай Денков с министър на отбраната Тодор Тагарев, но именно тогава беше във вихъра си скандала между ГЕРБ и ПП/ДБ кой колко пътува и колко иска да пътува. Реално тогава бе и саботирана с медийни изяви българска правителствена делегация в САЩ.

Промяната в договора за F-16 е нужно да мине и през ратификация в парламента.

Договорът за придобиване на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета) бе подписан от третия кабинет "Борисов", който и плати 1,3 млрд.долара. Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Първите машини трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., но заради проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на ковид пандемията, тези срокове бяха променени и сега се очаква първият самолет да пристигне у нас през март 2025 г. Той ще бъде използван за обучение на техническия състав.

Във внесеното от правителството на Димитър Главчев за ратификация в Народното събрание не става ясно измененията до какво точно се отнасят и само може да се предполага, че всъщност става въпрос за официализиране на сроковете на доставка.

Изрично е посочено обаче, че измененията "не увеличават стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не се изискват допълнителни вноски. Също така се посочва, че не се намаляват или стесняват заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70.

Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност се предлага на Народното събрание да разпореди международният договор за Изменение и допълнение № 2 към LOA BU-D-SAB да не се обнародва. Такава възможност е предвидена от Закона за международните договори на България, според която органът, който дава съгласие за обвързване на България с международен договор, може в акта за обвързване да разпореди той да не се обнародва, посочва кабинетът.