Правителството определи Жан-Мари Рене Мартен за почетен консул на България във Франция, със седалище в Марсилия и с консулски окръг, обхващащ областите Прованс - Алпи- Кот- д'Азюр и Лангдок - Русийон.

Жан-Мари Рене Мартен е председател на Асоциация "Прованс - България" от 2000 година, като има ангажимент към представянето и разпространяването на българските традиции и култура в Южна Франция още от 1995 г. Асоциацията има за цел популяризиране на българската култура, установяване на двустранен обмен, представяне на актуална информация за страната ни посредством тримесечния бюлетин „Reflets" („Отражения").

Жан-Мари Рене Мартен организира редовно концерти, конференции и вечери на българска тематика, включително свързани с туристическа информация, съдейства за връзките на френски предприятия с български контрагенти.

Досегашната му ползотворна дейност за развитието на регионално ниво на културния диалог и по оказване помощ на български граждани, би допринесла за активизиране и разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката, културата и образованието, за популяризирането на положителния образ на страната ни като член на ЕС, както и за по-нататъшно развитие на отношенията между България и важни в икономическо и финансово отношение региони на Франция, според правителството.