Резултати и при реформите в икономиката, както в борбата с организираната престъпност - това трябва да е целта на правителството на Бойко Борисов според еврокомисаря Кристалина Георгиева, която се срещна с наши журналисти в Брюксел.

Според нея именно в областта на борбата с корупцията и престъпността са най-видимите резултати на кабинета.

По думите й правителство е доказало, че има политическата воля да върне вярата на българския народ в държавността.

Тъй като се намираме в много тежка икономическа ситуация, липсва същото ясно видимо продължение при реформите в икономиката, обясни Георгиева и допълни, че успехите в едната сфера са толкова големи, че по контраст показват реформите в другите области като по-малко удачни.

Кристалина Георгиева бе категорична, че трябва да се даде път на ключовите реформи - съдебната, здравната и пенсионната.
Тя посочи, че разходната част на бюджета трябва да отключи усвояването на европейските фондове, но трябва да има и българско съфинансиране.

Това е престъпление към нашия народ - да имаме милиарди, на които можем да разчитаме и да не ги усвояваме".
Ако ние прекалено затегнем вътрешното търсене и не позволим финансиране на тези проекти, може да се окаже късно и да изпуснем момента да обърнем българската икономика от стагнация към растеж", предупреди Кристалина Георгиева.

По думите на еврокомисаря важното е да се знае, че „ако се затегнат коланите, ще има резултат".

„Всички сме опарени от кризата - правителство, бизнес, но кризата винаги създава среда, в която се взимат по-добри решения", коментира еврокомисарят ни.

Тя бе категорична, че трябва да използваме тази среда колкото се може повече. По думите й правителството ще се старае да върне бюджетния дефицит до или под 3% до края на тази или началото на следващата година.

Иначе Кристалина Георгиева обяви, че утре пътува за Нигер. На първата си официална пресконференция в ЕК българският еврокомисар съобщи, че ЕС отпуска още 24 милиона евро допълнително за областта Сахел. Целта е да се предотврати новата вълна от глад, която настъпва там и която засяга 10 милиона души.

Относно израелското нападение срещу флотилията с хуманитарна помощ за Газа Георгиева обяви, че за момента не са планира нейно посещение в региона. Делегация на ЕС е трябвало да посети ивицата в началото на есента, но визитата най-вероятно ще бъде изтеглена по-рано.

Кристалина Георгиева бе категорична, че ЕС има постоянен контрол върху своите хуманитарни доставки. „Ние сме взели всички възможни мерки, за да не се използва канала за хуманитарна помощ за доставка на оръжие", увери Кристалина Георгиева.