Отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" „би означавало да се откажем от помощите и компенсациите, които ЕС ни дава сега за тяхното предсрочно спиране".

Това заяви премиерът Сергей Станишев по повод заповедта за стартиране на процедурата по въвеждане по експлоатация на спрените блокове на българската електроцентрала

Трябва да оценим какви български инициативи и проекти биха били отхвърлени заради това напрежение, което ще се създаде", допълни още Станишев.

Кунева
ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй" са морално остарели и не са конкурентоспособни на новите технологии, които се вграждат в съвременните централи
                      Още...

Затова българското правителство ще бъде предпазливо в своите действия и ще обмисли всички плюсове и минуси от въвеждането на експлоатация на 3 и 4 блок, отбеляза Станишев.

Вижда се краят на газовата криза, каза още премиерът.

Той припомни, че директорът на „Булгаргаз" днес е на официално посещение в Гърция за среща с премиера на южната ни съседка, за да уточнят подробностите около възможността да получим 2 млн. куб м газ дневно.

В момента България получава около 45 % от нормалното подаване на газ, допълни още премиерът, акцентирайки за пореден път, че „ситуацията е под контрол".