За първата година от управлението на ГЕРБ с 9 са намалени държавните структури. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след правителственото заседание.

Така общият брой на структурите в централната администрация е 106, допълни той.

През 2005 държавните структури са били 115, толкова са заварили и ГЕРБ. 
За изминалата една година броят на работещите в централната власт е намален със 7860 души или 10,9%.

До края на годината финансовият министър предлага още 22 структури да бъдат закрити, а 56 ще се преструктурират.
Това означава, че държавната администрация ще олекне с още 2500 души до края на 2010.

Според Дянков общият брой на закритите и преструктурирани структури ще е 1/3 от наследените от тройната коалиция. Това означава, че месечно държавата ще пести между 18-20 млн. лева, според финансовия министър.

200-250 млн. лева ще е годишната "печалба" за държавата от тази реформа.

Най-голяма реформа обаче ще започне в МЗХ, каза земеделският министър Мирослав Найденов. Създава се Агенция по безопасност на храните, в нея ще влязат 3 служби- НВМС, Националната служба по зърното и фуражите и Националната служба за растителна защита, поясни той. Започва и мащабна реформа в горския сектор.

Закриват се цели звена в МЗХ, допълни още земеделският министър. Закрива се фонд „Тютюн", неговите функции се поемат от ДФ "Земеделие", уточни Мирослав Найденов. Някои звена ще се преобразуват в търговски дружества като Агенцията за борба с градушките.

Започва реформа и в лабораторния контрол. Само 6 ще са лабораториите, впоследствие техният брой може да бъде намален на 3. Сега те са 100. Над 1600 човека от състава на МЗХ ще си тръгнат вследствие на тези реформи, стана ясно от думите на министър Найденов.

Според военния министър Аню Ангелов в голямата си част реформата в системата на МО е завършила. Администрацията на МО е намалена с 472 щатни бройки, заяви военният министър.

161 служители са си тръгнали заради преструктуриране на звеното за социални дейности.

С 40% е намален състава на Института по отбрана, обясни Ангелов. С 40% до края на август трябва да се намали и администрацията на Висшите военни училища.

Преподавателският състав не трябва да се притеснява за работното си място.

Здравният министър Анна Мария Борисова от своя страна планира да слее РИОКОЗ и Районните центрове по здравеопазване. Това по всяка вероятност ще стане факт през октомври. Част от състава на РИОКОЗ ще премине към Агенцията по безопасност на храните.