Министерският съвет на Република България прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 000 хил. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет F-16 Block 70. Средствата са част от предвидените през 2020 г. за периода 2020- 2022 г. средства в размер на 300 000 хил. лв.

С друго свое решение днес Министерският съвет е прие лдоклад за одобряване на проект на международен договор за Изменение и допълнение № 1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F- 16 Block 70 aircraft and associated support)/ BU-D-SAB LOA Al.

Без дебат депутатите решиха да закупим още три ракети за F-16

Без дебат депутатите решиха да закупим още три ракети за F-16

Така България ще получи трите ракети за сметка на останали неизразходвани средства

Предлагането на допълнения и изменения към действащи договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (Програма FMS) е стандартна практика на Правителството на САЩ, когато се изискват корекции в тяхното съдържание.

Предложеният проект на договор не променя стойността на международния договор BU-D-SAB LOA "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка", а предвижда различни промени в неговото съдържание {коригиране на стойности и пренасочване на средства между отделни линии, промяна на транспортни кодове, уточняване на реда за предоставяне на информация за предстоящи доставки и други).