Ограничава се издаването на паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина. Става дума за т.нар. дипломатически и служебни паспорти.

Това предвиждат предлаганите от правителството промени.

С предложения от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи право на служебни паспорти ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, както и тези на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите и на представителните организации на работодателите на национално равнище.

Ограничават издаването на дипломатически и служебни паспорти с привилегии

Ограничават издаването на дипломатически и служебни паспорти с привилегии

За да се сведяла до минимум възможността от злоупотреби

Ще се минимизира възможността от злоупотреби, тъй като сегашната нормативна уредба дава възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

В досегашния закон се посочват само видовете услуги и срокове за издаване на лична карта и паспорт - обикновена, бърза и експресна. Тези за свидетелство за управление на МПС са уредени в Правилника за издаване на български лични документи.

С промените в Закона се вписват съществуващите до момента услуги за издаване на шофьорска книжка - обикновена и бърза, като се въвежда и нов вид услуга - ускорена. Тя ще се изпълнява до 3 дни от приемане на заявлението и ще се прилага при подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача - смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

Припомняме, въпросът със служебните паспорти нашумя миналата година покрай бизнесмена Васил Божков и бягството му в Дубай. Тогава обаче зам. външният ни министър Георг Георгиев отрече, че документът е послужил на Божков, за да напусне страната ни.