Чрез преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия план, са осигурени 150 млн. лв., които ще бъдат осигурени за разпределение между асоциациите на мляко, месо, плодове и зеленчуци по разумни формули и ще бъдат представени на съответните земеделски организации. Тези 150 млн. лв. са до 30 юни. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг пред журналисти след среща със земеделците заради обявените от тях протести.

Парите са заложени в бюджета и са по линия на т. нар. "украинска помощ".

Ще бъдат подпомогнати и стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г. това ще стане чрез подаване на декларации в НАП със срок до края на февруари месец. Това, с което може да борави един премиер ,са средствата в бюджета. Предложението на правителството е обосновано, има грижа за по-малките стопанства, но, ако има загуба, и по-големите стопанства ще бъдат подкрепени, увери Денков. Нека да отидат, да се видят с организациите, да обяснят какъв е подходът, изрази очакванията си премиерът.

Зърнарите затварят 85 точки в страната, ако не си получат парите

Зърнарите затварят 85 точки в страната, ако не си получат парите

Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче не иска оставката на Кирил Вътев

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че още тази вечер ще представят предложението на правителството и до утре ще има резултат. Министерски съвет (МС) се е постарал да провери кой сектор е губещ и кой не, в какви размери и има какво да се говори.

Денков заяви, че това, което е било важно е, че не са обсъждани политически искания със земеделските производители, а как да се подпомогнат земеделските производители, които наистина имат проблеми. Премиерът ще поеме и политическия ангажимент с партиите от некоалицията, за да придвижат максимално бързо нужните законодателни промени, касаещи земеделските производители.

Илия Проданов бе категоричен, че земеделците не са се отказали от протестните стачни действия. Ако ние се съгласим на това, което се предлага - няма да има резултати, но ако не се съгласим, резултатът е ясен, подчерта Проданов, като намекна, че ще има протести на зърнарите, ако не са съгласни с предложението на правителството.

Кирил Вътев: Каквото и да направим, земеделците ще протестират

Кирил Вътев: Каквото и да направим, земеделците ще протестират

Не спират анализите за възможностите за финансиране

Тенденцията е, че няма да има протести, заяви земеделският министър Кирил Вътев в ефира на bTV по време на брифинга в Министерски съвет.

По думите му третата среща на властта със селскостопанските производители е протекла в много интелигентен диалог. Вътев каза още, че участниците в срещата се събират след нея за продължение на разговорите, на което е поканен да присъства.

Той посочи също, че има и други земеделци, които все пак утре ще протестират - "без диалог, без нищо". Те се оплаквали, че не са били поканени да участват в първата среща. Вътев поканил една група на втория етап от разговорите, но те били изгонени от останалите селскостопански производители, а той нямалко как да бъде арбитър в спора между земеделците.

По време на срещата днес пред МС протестираха пчелари, които не участваха в преговорите.

Зърнарите чакат половин милиард до края на седмицата или излизат на протести

Зърнарите чакат половин милиард до края на седмицата или излизат на протести

Илия Проданов: За последната стопанска година загубата е над 2,5 млрд. лева

По думите на земеделския министър всички участници в агро-хранителната верига имат 3 общи проблема "зелените мерки" на ЕС, които оскъпяват продукцията им и ги правят неконкурентоспособни на пазара, несправедливото разпределение на ДДС по веригата и нелоялна конкуренция от дъмпингов внос от трети страни.

"Имаме уверението на министъра на финансите, а също и на премиера, да се намерят средства за допълнителни плащания за земеделците за тази година. Гарантираме плащането на всичко онова, за което сме се договорили тази вечер", обясни още Вътев.