Правителството одобри на днешното си заседание 1 686 871 лв. от централния бюджет за 2022 г. да бъдат отпуснати чрез трансфери за целеви разходи на общини, свързани с компенсиране на разходите за месеците април и май 2023 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини. В сумата се включват и 5 764 лв. за доплащане за февруари и март т.г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Съгласно ПМС № 231 от 2022 месечният размер на средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането, възпитанието и обучението за едно дете не може да надвишава средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските детски градини за съответната календарна година, определен със заповед на министъра на образованието и науката. Със Заповед № РД09-455/22.02.2023 г. на министъра на образованието и науката, считано от 1 януари 2023 г. до приемане на Закона за държавния бюджет за тази година среден месечен размер е определен на 413 лв.

Кабинетът днес реши също в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г. да не бъдат включвани нови инвестиционни проекти, които да бъдат финансирани с държавни заеми или с издаване на държавни гаранции. Причината е, че в рамките на проведената процедура по реда на "Наредбата за условията, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, финансирани с държавни заеми, и проектите, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане" от ресорните министерства няма постъпили нови проектни предложения.

Народното събрание прие Бюджет 2023

Народното събрание прие Бюджет 2023

Депутатите обаче отхвърлиха предложенията на ВСС към законопроекта