Служебният кабинет реши на днешното си заседание да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаване на председателя на Културно-информационен център (КИЦ) на българското национално малцинство "Босилеград" в Сърбия Иван Николов с орден "Стара планина" без лента, първа степен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Правителството на Димитър Главчев счита, че Николов трябва да бъде отличен за изключително големи заслуги към страната ни, свързани с последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнството на българите в Сърбия.

От МС отбелязват, че Иван Николов е дългогодишен активен представител на българското национално малцинство в Сърбия. Той има водеща роля в основаването през 1990 г. на Демократичния съюз на българите в Югославия, като е бил негов секретар и говорител. През 1997 г. Създава КИЦ "Босилеград". От Министерския съвет посочват още, че Николов е всепризнат обществен, културен и политически деятел, който работи всеотдайно за решаването на проблемите на българите и има съществени заслуги за запазването на българския дух и символите на българщината в района на Босилеград.

От правителството обясняват, че отличаването на Иван Николов ще бъде израз на признателност за дългогодишния му труд и ще покаже последователната ангажираност на България и институциите в страната ни към българското национално малцинство в Сърбия.

Любен Григоров от българския културен център в Босилеград е задържан за шпионаж

Любен Григоров от българския културен център в Босилеград е задържан за шпионаж

Претърсени са къщата и работното му място, предстои МВнР да поиска официална информация