4 227 260 лева са предназначени за ремонтни дейности на църквите в страната  и още 1 369 198 лева в помощ на общините Брезово и Своге. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, информираха от МС.

Парите са от републиканския бюджет.

От тези пари ще бъдат предоставени 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир "Св. Петка" в община Асеновград.

Искат частица от мощите на Св. Петка в Мулдавския манастир

Искат частица от мощите на Св. Петка в Мулдавския манастир

Днес е Петковден и почистването на останките от пожара е преустановено

Само преди дни премиерът Борисов посети манастира, който е основан през 14-ти век и е паметник на културата от национално значение.

"След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства", посочи премиерът Борисов.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново.

За консервация и реставрация на най-голямата черква във Видин "Св. великомъченик Димитър Солунскиправителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

За възстановяване при бедствия са пренасочени общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге. От тях 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. "Слатина" в гр. Своге се предоставят 82 573 лева.