Принизихме дебата до ниво, което не беше търсено от 41-ия парламент.

Това заяви съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров, след като все пак успя да вземе думата от депутата от БСП Антон Кутев, който впоследствие беше изгонен от днешното пленарно заседание.

Той посочи, че е време „дебатът да се премести от темата за долното бельо до сериозните разговори от дневния ред, свързани с искането за импийчмънт на президента Първанов".

Димитров коментира, че в предното изказване на Лютви Местан от ДПС държавният глава е бил представен едва ли не като баща на нацията, който е спасил народа от криза.

Именно президентът предизвика криза, защото насред най-тежката ситуация в икономиката той създаде институционален скандал, който никой не е искал, заяви съпредседателят на Сините.

По думите му, ако държавният глава беше истински баща на нацията е трябвало да търси туширане на напрежението и баланс, а не да предизвика скандал, който никой български президент от новата история не е предизвикал.

Мартин Димитров коментира и темата за разпространяването на стенограмата от разговора между Първанов и Симеон Дянков. Той посочи, че Синята коалиция от месеци настоява да получи стенограмите от разговорите около енергийните договори с Русия и създаването на Тройната коалиция.

Защо едни стенограми ги има, а други ги няма? Защо едни са публикувани, а други не?, попита Димитров и отбеляза, че явно подходът на държавния глава е различен.

Той коментира и реакцията на президента около скандалите с еврофондовете.

Тогава Първанов беше един от най-добрите български ловци, посочи Димитров.

По думите му в периода на тези скандали държавният глава е бил най-активният ловец, за когото са важали само ловните закони.

Защо тогава той не зададе тежките и сериозни въпроси към Тройната коалиция, попита Мартин Димитров. Според него по този начин държавният глава е станал съпричастен към политиката на бившите управляващи.

Лидерът на СДС беше категоричен, че чрез скандала около стенограмата Първанов цели задълбочаване на кризата.

Димитров посочи още, че президентът е трябвало да си признае, че е бил агент към ДС. Защо не го каза по-рано - преди изборите, попита той.

Димитров изтъкна, че държавният глава „систематично е бутал България не към ЕС и НАТО, а към договори с Русия".

Лидетът на СДС беше категоричен, че Синята коалиция ще гласува „за" импийчмънта на Първанов и посочи, че той ще е единственият президент в ЕС, за който е гласувано повече от 50% неодобрение в парламента.

Той сам забърка цялата каша, сам създаде този гаф, изтъкна Димитров в коментар за скандала около стенограмата и добави категорично - България има нужда от нов президент.