emaxpress
България вече не догонва ЕС. България ускорено изостава и увеличава дистанцията си със Съюза. Това се посочва в декларация на парламентарната група на Коалиция за България.

България не е просто в криза, тя главоломно се спуска по пързалката на кризата - назад и надолу, категорични са социалистите.

В своята позиция те изрично отбелязват, че с темповете си на развитие през последните години България относително успешно е реализирала стратегията да реализира догонващо икономическо и социално развитие.

Социалистите изтъкват, че през тези години БВП на страната ни е нараствал ежегодно с над 6%.

Отговорът:
Борисов покани Станишев да говорят за кризата
                                    Още...

България влезе в тройката на най-динамично развиващите се икономики в ЕС, се казва още в декларацията.

Като аргументите за изказаната си позиция от ПГ на Коалиция за България посочват особено бързото развиване на доходите през последните години. Средната работна заплата нарастваше с 20% ежегодно, а пенсиите за 4 години се удвоиха. И това бяха реални крачки, твърдят социалистите.

За съжаление икономическата криза прекъсна тази позитивна тенденция, допълват от БСП и отбелязват, че като неделима част от обединена Европа България би трябвало да следва общите икономически тенденции в ЕС.

Те изтъкват още, че последните статистически данни показват, че като цяло ЕС започва да излиза от кризата и отбелязват, че БВП на Съюза за 2009 г. е нараснал с 0,6%.
От кризата излизат както големите икономики (Великобритания, Франция, Германия), така и по-малките, посочват още от БСП.

Причината за икономическата криза безспорно е външна. Но липсата на антикризисни мерки е вътрешна. Цялата отговорност за прокризисните мерки и за драматичното „затъване" на страната в кризата се носи изцяло от правителството на ГЕРБ, колкото и да е болезнено да го признае.

Данните за България обаче са драматични, твърдят социалистите, като уточняват, че това е реалният поглед, без диоптричните очила на всякакво политиканство.

Причината за икономическата криза безспорно е външна. Но липсата на антикризисни мерки е вътрешна, посочват те и категорично заявяват, че цялата отговорност за прокризисните мерки и за драматичното „затъване" на страната в кризата се носи изцяло от правителството на ГЕРБ, колкото и да е болезнено да го признае.

Според БСП икономическият и социален екип на правителството действа неадекватно, некомпетентно и прокризисно. Социалистите са категорични, че с такъв екип България няма шанс да излезе от кризата.

В подкрепа на ясната си позиция от БСП посочват, че БВП през 2009 г. е намалял с 5,1%, а само за последното тримесечие на 2009 г. с 6,2%. Размерът на чуждите инвестиции е намалял над два пъти.

Негативните оценки на социалистите се допълват с факта, че от септември до края на миналата година нови 84 000 българи са изгубили работата си, а за цялата 2009 те са общо 182 000.

Доходите на българина за една година са се стопили с 12%, изтъкват още социалистите.
Днес българите са не само най-бедни, най-болни, най-безработни от всички европейци. Те са по-бедни, по-болни и по-безработни от българите през 2008 г, е категоричното им мнение.

Макар прилагайки като аргументи в своята декларация много цифри, от БСП изтъкват, че народът не е цифра. Зад всяко число стоят живи, истински човешки съдби. Безработният баща не може да предложи за вечеря на семейството си никаква статистика, отбелязват от БСП.

Упреците към правителството на ГЕРБ, изброени в декларацията, продължават с директни обвинения.

От НАП и митниците се очакваха допълнителни милиарди. Вместо това приходите на митниците падат с 23,6% спрямо 2008 г., посочват от БСП и допълват - при ДДС спадът е с 41%, а при митата - с 45%, като намалението на стокообмена не е толкова драстично - 29%.

Откъде е тази разлика, господа управляващи?! Къде са парите, господин Дянков?!, питат социалистите.

От БСП отбелязват, че нескопосаните опити за прехвърляне на отговорността за задълбочаването на кризата на предходното правителство вече са изчерпали своя потенциал и дори дават обратни резултати.

Бившите управляващи са на мнение, че заради многото проблеми в страната, социалното напрежение расте и хората основателно казват „пак ни излъгаха". Какво ни топлят арестите на трактори и хамстери, след като оставаме без работа, без доходи, без болници, питат още от БСП.

В заключение социалистите посочват, че в тези условия, гледайки истината в очите, Коалиция за България призовава всички политически сили, синдикатите и работодателите да изработят и приемат успешно консенсусна национална антикризисна програма, която да помогне на България и българите да оцелеят и да се измъкнат от кризата.