Ако българските хакери на кредитни и дебитни карти бяха инвестирали в себе си и образованието, а бяха се вкарали в "Гугъл" и "Фейсбук", щяха да са много богати и нямаше да лежат в затвора.
Така премерът Бойко Борисов приветства посетителите на откриването на фестивала Webit, явно желаейки да ги окуражи по пътя на образованието и развитието.

Борисов и припомни и времето, когато е бил главен секретар и когато българите са били на първо място в света по източване на кредитни карти - "много преди светът да заговори за киберзащита, българските деструктивни хакери подложиха на риск кредитните карти". Премиерът обаче е горд, тъй като България вече е извън черните списъци и е една от най-успешните страни, които се борят с тази престъпност.

Верен на стила си Борисов си спомни времето, когато на това място е била пустош, а през улицата отсреща - разпадащи се казарми.
"След десет години тук има зали, които не се ползват само за спорт или концерти, ами и за Webit - а от другата страна е София Тех парк - десетки фирми, и то високотехнологични, направихме и технопарк в Божурище", посочи Борисов.

Борисов се тревожи за бъдещето, завладяно от роботи

Борисов се тревожи за бъдещето, завладяно от роботи

Мария Габриел е убедена, че имаме своите цифрови европейски истории на успеха

От 1-ви до 10-ти клас - това са най-важните десет години за учениците, обясни Борисов, затова и решението е да се инвестира много в учителите, не само в заплащането, а в тяхната квалификация, в образованието на децата.
Борисов е уверен, че няма да ни чакат десетилетия да се развиват технологиите: "те вървят шеметно и бързо, много по-бързо отколкото от първия компютър "Правец", чак след това минаха години - да дойде следващият".
"Сега в рамките на дни се развиват технологиите и ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства", заяви министър-председателят.

Той благодари затова, че има възможност цяла Европа да говорим за - Дигиталната асамблея, която също е в София и за Webit.

Борисов не пропусна да благодари на спонсорите на събитието. "С техните пари може да се получава всичко това", заяви Борисов. Използвайки фактът, че предходният говорител бе един от спонсорите - Mastercard - Борисов си спомни успехите на българските хакери, но и успехът на България да е извън черните списъц

Борисов се обърна и към младежите - участници във фестивала с призива: "Използвайте своята сила, талант, обучение. Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен."

За андроида София идеята за унищожаване на човешкия вид - неудобна

За андроида София идеята за унищожаване на човешкия вид - неудобна

Webit вярва, че технологиите ще направят света по-добро място

Сега имаме редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с балканския дигитален хъб - България да е в центъра на следващите няколко години, в които да го развие.

"Само преди няколко години тук и отсреща бяха поляни и ливади, а сега е събрал елитът на високите технологии в София", заяви Борисов и призова образователния министър "Краси Вълчев", когото вижда в залата, да разкаже всичко, "което правим там (бел.ред. в образованието.