Лидерите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и на "Демократична България" Христо Иванов коментираха внесените законопроекти за промяна в правомощията на президента в контрола на службите.

В парламента Петков поясни, че "президентът в момента контролира всички служби, а има възможност да подменя шефовете на службите с подписите на премиера и президента, а сега той контролира и двете".

Настимир Ананиев: ГЕРБ готвят служебна победа на местните избори

Настимир Ананиев: ГЕРБ готвят служебна победа на местните избори

ПП и ДБ внасят четири законопроекта

"Това не е правилно" - затова ПП предлага президентът да има контрол, Министерски съвет да предлага шефовете на службите, а парламентарна комисия да следи процеса. "Така няма да има скрито-покрито и изпълнителната власт ще носи цялата отговорност", уточни Петков.

От своя страна Иванов смята, че парламентът трябва да има повече правомощия по назначенията в службите.

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ в понеделник, не казва ще има ли вето за хартията

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ в понеделник, не казва ще има ли вето за хартията

Президентът ще се произнесе по промените в Изборния кодекс, след като ги разгледа детайлно

"За ДБ това е структурен въпрос, че изпълнителната власт отговаря за сигурността. Премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на ръководствата на службите. Дебат е дали това да става с изслушване на НС или санкции", поясни той. ДБ са готови да обсъждат споделена компетентност. "Трябва да се даде по-голяма роля на парламента", заключи Иванов.