Демонстрация на васални отношения, нарушение на конституцията и посегателство върху свободата на медиите - така ВМРО окачестви блокадата за български журналисти на мюсюлманската вечеря снощи в Пловдив.

Организацията изпраща протестно писмо до главното мюфтийство с искане за яснота и извинение „тайната вечеря".

Хората на Красимир Каракачанов отбелязват, че по време на тази вечеря с участието на турския вицепремиер Боздаг и българския президент Плевнелиев са допуснати само турски журналисти, а българските бяха избутани грубо с обяснението, че такава била волята на главния мюфтия.

В тази връзка ВМРО пита какво има да се крие и какво всъщност е представлявало въпросното събиране?

Още по-скандален, според войводите, е списъкът с гостите на въпросната вечеря - сред тях са личният приятел на турския премиер Ердоган - Касим Дал и обвиняеми в процеса за радикален ислям в Пазарджик. ВМРО определя като шокиращо присъствието на подсъдими на една маса с българския президент и официални лица.

Турският виципремиер пък е на няколкодневно безпрецедентно частно посещение у нас, чиято цел е „възстановяване на джамии". То подозрително съвпада със смущаващото тайно решение на Софийския градски съд, което дава възможност на мюсюлманското изповедание да сложи ръка на 1500 имота в цялата страна, сред които исторически паметници, като музея на религиите в Стара Загора или историческия музей в Кърджали, пишат още от ВМРО и припомнят, че протести на ВМРО в Кюстендил и Дупница вече съпътстваха опитите на главното мюфтийство да придобие имоти в двата града на базата на подобни претенции.

Решението на съда, според което мюфтийството е правоприемник на някогашни турски общини, съвпадна и с готвени от БСП и ДПС законодателни промени, които още повече да улеснят исканията на мюфтийството за имоти в страната.

ВМРО припомня, че преди години, след посещение на Ердоган у нас съдът бързо смени първоначалната си позиция и се произнесе срещу законно избрания главен мюфтия Недим Генджев. Сега, при посещението на турския вицепремиер, съдът отново излиза със скандални решения, а БСП и ДПС готвят и законови текстове в тази посока.

ВМРО пита има ли връзка между двете събития и Анкара ли определя политиката на София и на независимата съдебна власт?

Според ВМРО, обяснение за скандала в Пловдив задължително трябва да даде и държавният глава, който е трябвало да се застъпи за българските медии и да прекрати гаврата.

Междувременно, главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов обясни пред БНР, че Главното мюфтийство е било домакин на тържествената вечеря - ифтар.

"Главно мюфтийство категорично отрича главният мюфтия да е постановил заповед български медии да не бъдат допуснати до мероприятието, за да го отразят. Молбата беше от прессекретариата на президента да не бъдат допуснати представителите на българските медии и ние просто изпълнихме тяхната молба", заявява Ахмедов.

Той увери и че в залата са присъствали единствено и само представителите на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция.

Други колеги от други турски медии също бяха помолени впоследствие да напуснат залата, заяви още тойи добави, че на вечерята не е имало снимащи медии.

Относно слуховете, че на вечерята са присъствали част от подсъдимите по делото в Пазарджик Ахмедов заяви: "Това са част от нашите служители. Съвсем нормално е да бъдат поканени. Нека да не смесваме обвиненията с присъдата".