Различните етнически и религиозни групи в България са дали възхитителни примери за толерантност.

Това подчерта българският външен министър Ивайло Калфин в Мадрид на първия годишен форум Алианс на цивилизациите, предаде БНР.

Политици, учени и представители на бизнеса и медиите обсъждат как диалогът между различните култури и религии да бъде по-ефективен.

"В съвременния свят предизвикателствата идват не толкова от противопоставянето между различни страни, колкото между култури и религии. Това е много опасно и трябва да се действа на време", заяви министър Калфин.

България има какво да направи за подобряване на диалога между християнството и мюсюлманството. Има конкретна програма за действие, има и опит.

"Примерът, който дава България, мисля, че може да бъде полезен и около нас на Балканите, и в доста по-широк мащаб", обясни външният министър. П

о думите му България има с какво да допринесе за организацията и затова участва в нея.

В рамките на мадридския форум, македонският външен министър благодари на България за подкрепата за НАТО и изрази удовлетворение от бъдещото подписване на споразумение за евроатлантическо сътрудничество.

Общо около 80 страни подкрепиха Алианса на цивилизациите.
Инициативата на ООН е по идея на испанския премиер.

Сред първите, които обявиха конкретни действия, днес беше Катар. Съпругата на емира съобщи, че страната дарява 100 милиона долара за създаване на работни места в арабските страни, тъй като инвестициите в младите хора се вложения в сигурността.