Българската държава няма да реагира на удостояването на либийския лидер Моамар Кадафи с почетна докторска титла.
Това каза по време на заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси министърът на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Белградксият университет Мегатренд награди Кадафи за неговите „усилия в защита на правата на човека, свободата и независимостта".

Това е станало в сряда в либийския град Сабха на церемония при откриването на международен форум, посветен на 30-годишнината от обявяването на Либия за джамахирия, което означава държава на народните маси, предаде Дарик радио.

Почетната титла Доктор на науките от университета "Мегатренд" се прибавя към десетината докторски титли, с които либийският ръководител е удостоен от множество големи университети от целия свят, се казва в съобщението на либийската информационна агенция Джана.

Според Калфин няма искане от либийска страна за промяна на режима на доктор Здравко Георгиев.
„Решението на предишния съд е обжалвано от всичките възможни страни и от либийското правителство, и от семействата, и от прокуратурата, включително в текстовете, които оправдават д-р Георгиев за извършване на престъпление."
Там беше останало само едно обвинение за заразяването със СПИН, по а другите бяха сметнати за невинни, припомни Калфин и допълни, че обжалването на това дело, означава, според либийците, че той би трябвало да бъде там на разположение.

„Няма искане да бъде в ареста. Д-р Георгиев от доста време е в посолството, живее в посолството и когато се налага е в съдебната зала. Няма искане за промяна на режима му."

Ивайло Калфин каза още, че се очаква да бъде определена дата за среща на представителите на България, Либия, САЩ и Европейският съюз, на която ще се обсъди съдбата на медицинските сестри в Либия.