Страната е изправена пред социална криза след продължителна рецесия. Това е заявил кандидатът на БСП Ивайло Калфин в интервю за Ройтерс.

Той недоволства, че най-бедната държава членка на ЕС е била принудена да замрази пенсии и заплати, а високата инфлация и увеличаващата се безработица са подложили на допълнителен доход ниските доходи.

"Наистина е тревожно, че след икономическата криза България навлиза в социална криза, която може да има непредвидими последици. Обедняването е драматично. Много хора изпадат зад борда и трудно свързват двата края всеки месец ", посочва Калфин.

Според Ройтерс, макар че президентския пост, е предимно церемониален, резултатът от изборите ще бъде показател за парламентарните избори през 2013 г.

В интервюто си Калфин, който е икономист по образование, твърди, че увеличаването на доходите ще подобри вътрешното търсене и ще засили възстановяването, след като водена от износа икономиката на страната регистрира слаб растеж от 0,2% миналата година.

През 2010 г. страната беше поставена на последно място в ЕС по БВП на глава от населението от гледна точка на покупателната способност, равняваща се само на 44 на сто от средното за Евросъюза. Около 42 на сто от 7,4-милионното население на България изпитват остро материално лишение спрямо 8 на сто от гражданите на ЕС като цяло.

Калфин се изказва положително за постигнатата от ГЕРБ фискална стабилност, но смята, че тя е дошла с цената на убиването на малкия и среден бизнес и е увеличила пропастта между бедни и богати в страната. "Трябва да се даде възможност на хората с най-ниски доходи да си поемат въздух, това ще съживи вътрешния пазар и вътрешното търсене и ще има положителен ефект върху икономиката", изтъкна Калфин.