Приемането на България в Шенген по въздух и вода е изключителна крачка напред за цялостна интеграция в ЕС. Това е успех за българската държава и българското правителство. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той подчерта, че към момента няма конкретна дата за сухопътните граници. По думите му разговорите с Австрия в тази посока продължават.

Стоянов бе категоричен, че България не е приела допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. Ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент - отговорности на държавата по първо влизане в ЕС, поясни вътрешният министър.

Според Стоянов през 2023 г. МВР е свършило своята работа по отношение на нелегалната миграция. Министърът посочи, че през последните месеци ситуацията по границата с Турция е изключително спокойна.

Той подчерта, че един от приоритетите на правителството е борбата с пътния травматизъм. По думите му през 2023 г. е имало значително по-малко пътни инциденти.

По отношение на предстоящата ротация той заяви, че премиерът и вицепремиерът ще дадат оценка на всички министри. Стоянов поясни, че е готов да остане на поста и да довърши започнатото.

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

Калин Стоянов похвали МВР за усилията за Шенген