Няма значение точно как ще бъде издигнат – като партийна кандидатура на БСП, от някаква коалиция или от инициативен комитет – важното е кандидатът за президент да има силни и ясни позиции и да се знае какво ще прави той или тя.

По този начин Сергей Станишев коментира вътрешното партийно допитване, което прави в момента БСП за предстоящото си явяване на президентските избори. В студиото на БиТиВи някаква степен той неглижира допитването, като посочи, че хората е добре да бъдат чути, но така или иначе отговорността е на Изпълнителното бюро.

Според Станишев БСП се е събудила и това не е само заради новия председател Корнелия Нинова. Процесът на разбуждане се е случил още преди няколко месеца , когато столетната партия отново е започнала да става истинска опозиция, която дава алтернативи.

Пожелателната модалност и патетичният си тон бившият лидер на БСП и бивш премиер смени в момента обаче, в който му се наложи да отговоря на въпроси за управлението си. Той категорично отказа да коментира каквито и да е било теми, касаещи 2012 – 2013 година: евентуално за манипулирани масови протести, свалянето на правителството Борисов 1 и договарянето/предлагането на ДПС на сектор Сигурност.

Кой се интересува от тези неща, реторично попита Сергей Станишев и заяви, че не желае да участва в такъв разговор.

Имаше едно време един жанр – телевизионен театър. Нямам намерение да участвам в него. Позицията ми е ясна и аз много пъти съм я казвал”, заяви Станишев и посъветва водещия да се порови в интернет и да намери информация.
По отношение на кабинета Орешарски той също заяви, че "този спор, според мен, не вълнува по никакъв начин гражданите" и отсече, че няма намерение да влиза в спорове с Лютви Местан.

Вижте какво се случва в света, всичко се тресе и трябва да има отговорна политика. Хората искат да видят как ще живеят в този несигурен свят, а политиците се занимават със себе си”, отклони всякакъв конкретен въпрос Сергей Станишев.

Бившият премиер заяви обаче, че е разговарял с Бойко Борисов за това, че назрява и в момента напрежение в обществото, тъй като хората не виждат перспектива за себе си.
Работата на едно правителство е да дава перспектива и да решава проблеми”, посъветва още Станишев.