Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента.

Това показвали юридическите анализи. Инхаус договорите са или нищожни, или унищожаеми. Въпреки че са сключени извън възможностите на "Автомагистрали", така се заобиколил Законът за обществените поръчки. Работата по АМ "Хемус" никога не е спирала, стана ясно от думите на министър Караджов. Независимо дали договорите са нищожни или унищожаеми, те носят правен ефект и трябва да са изпълняват, допълни той.

Уволнената от "Автомагистрали" шефка: Не съм феята на инхауса

Уволнената от "Автомагистрали" шефка: Не съм феята на инхауса

Питайте Нанков, Беличев и хора от ИТН

Аз съм потресен от вашия отговор, каза Александър Иванов от ГЕРБ, който постави въпроса към Караджов. По инхаус процедурата българският закон е в съответствие с европейска директива, по думите му. Припомняме, вчера на трибунка в НС от ГЕРБ попитаха отново по кои договори се строи и в момента АМ Хемус, след като още служебният министър Виолета Комитова обяви редица нарушения при сключването на договорите, а има и разследване за източването на средства за строителство.

Гроздан Караджов каза, че докато тези договори не бъдат обявени за нищожни или унищожаеми, те са действащи договори. Ако не ги изпълним, държавата ще загуби 15% неустойки. Тези договори са изцяло в полза на изпълнителя. Ще загубим и авансите по тези договори, стана ясно още от уточнението му. Не ме подбутвайте нежно към пропастта, която сте изкопали, аз няма да се плъзна, обърна се министър Караджов към депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

ГЕРБ пита стана ли кабинетът и Рашков съучастник в "престъплението на века" инхаус за Хемус

ГЕРБ пита стана ли кабинетът и Рашков съучастник в "престъплението на века" инхаус за Хемус

Според партията близо 40 млн. лв. са платени по инхаус поръчки за строежа на "Хемус" от служебното и новото правителство