Питайте Нанков (бивш министър и зам.-министър в правителството на ГЕРБ), Беличев, включително и хора от ИТН. Това заяви уволнената за втори път от "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова.

В студиото на Нова телевизия тя се защити в отговор на думите на регионалния министър Гроздан Караджов от вчера. Според Христова нейното уволнение се опира на "един сигнал от едно лице" и няма никакви доказателства, че тя е извършила закононарушение. "Не е сериозно да съм феята на инхауса."

Освободената шефка на "Автомагистрали" създала схемата с ин хаус поръчки, обясни Гроздан Караджов

Освободената шефка на "Автомагистрали" създала схемата с ин хаус поръчки, обясни Гроздан Караджов

Две години е само подготовката за строеж на нов мост над Дунава

"Нито един договор не е подписан от мен, нито един лев не е даден от мен", заяви Христова. Иначе в студиото тя призна, че договорът за инхаус на АМ "Хемус" до Велико Търново е подписан от нея, но самата процедура по инхаус е напълно в съответствие със закона, а изкривяването идва след това. Има начини да се случват нещата законно, уверена е Христова.

Проблемът не е в договора между АПИ и "Автомагистрали", а в последствията и допълнителните договори. Случило се е преформатиране по магичен начин на този договор и проблемът е в реализацията на тези договор и преразпределянето.

Тя не знае да е разследвана от ГДБОП и или друга служба, но призовава това да стане, за да излезе истината на яве.

Интересното е, че въпреки обявената от служебния министър Виолета Комитова миналата година невъзможност да се строи АМ "Хемус", тъй като за много участъци дори няма отчуждителни процедури, за други няма проекти, само преди няколко дни от ГЕРБ обявиха, че всъщност се строи и попитаха по кои и с кои договори се случва това. 

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

"Автомагистрали" не дължи пари на работници

През юни 2021 г. Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките.

Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство на мястото на Стоян Беличев. Първоначално тя стана член на борда на директорите, но по-късно спечели конкурс и получи позицията на шеф на съвета на директорите. 

Първото служебно правителство вече предостави на прокуратурата редица договори, сключени в нарушение на закона за обществените поръчки. В началото на януари 2022 г. в Министерство на финансите бе получен отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по сигнала за неправилно изразходвани средства от Агенция "Пътна инфраструктура", който Асен Василев, отново финансов министър но вече в редовно правителство, обяви, че ще обжалва.

Държавното дружества влезе в полезрението на министър Гроздан Караджов още в началото на мандата му. Според него държавното дружество е действало като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители, при изграждането на АМ "Хемус", като е използвана вратичка в закона за ин хаус възлагането. Разкритията на Гроздан Караджов не са изненада, след като и МРРБ под управлението на служебния министър Виолета Комитова направиха редица такива.

В началото на тази година министър Гроздан Караджов назначи Цветан Петков и Евгени Генчев за членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД.

По казуса "Хемус" има разследване, а и обвинен за изнасяне на пари в чували. Обвинението и производството обаче стана по-скоро арена за сблъсък между МВР, начело с Бойко Рашков, и държавното обвинение, което обвини шефа на ГДБОП в натиск.

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов