"Автомагистрали" са сключили договор за доставка на озеленяване на АМ "Хемус", но не е сключен такъв за строително-монтажни дейности на магистрала. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той обясни, че има само договори за доставка на материали - чакъл, бетон, желязо. По думи на министъра към днешна дата не може да се даде краен срок за завършването на магистралата през Северна България.

"Сключени са договори за 10 участъка за оставащите 240 км от АМ "Хемус", които не са изградени. Един-единствен от тях е сключен по ЗОП (Закон за обществени поръчки - бел.ред.), той си върви добре и ще бъде завършен в срок. За останалите 9 е приложен "инхаус" механизмът", обясни Караджов.

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов

Той подчерта, че държавното дружество "Автомагистрали" не разполага нито с необходимата техника, нито с нужните служители, за да завърши процедурите.

Караджов посочи, че по въпросните 10 участъка са възложени процедури за 4 млрд. лв., като от тези пари са преведени ефективно 1,3 млрд. лв.

"Преведени са на фирмите, с които "Автомагистрали" е сключила договори по "инхаус". Аз не мога да твърдя коя фирма е куха и коя - не, има си разследващ орган", заяви той и поясни, че никой министър на регионалното развитие няма разследващи правомощия.

Минчо Спасов е учуден защо застрахователите по АМ "Хемус" още не са пропищели

Минчо Спасов е учуден защо застрахователите по АМ "Хемус" още не са пропищели

Призова КФН и прокуратурата да се активизират

Във всичките 9 участъка с "инхаус" започва строителството, без да има нито един проект, изтъкна министърът и обясни, че Народното събрание трябва да узакони строителството на тези участъци.

Караджов увери, че следващите поръчки ще минават по ЗОП, ще се ограничи и практиката строителят сам да проектира изпълнението. По негови думи към момента няма нито един готов проект за голям инфраструктурен проект.

"На идейна фаза започва реалното проектиране на скоростния път от Русе до Велико Търново. Отсечката Бяла-Русе, където стават най-много катастрофи с жертви - трябва да свалим обаче трафика между Търново и Габрово, което едва ли е мечта на габровци. Затова пътят от Русе ще се пресече с АМ "Хемус", ще мине през Търново, а двулентовата отсечка - да стане четирилентова", разясни Караджов. Той съобщи и че проект за тунел под Шипка също няма.

Нанков: Всеки лев за АМ „Хемус“ има гаранция - защо не ги изискаха за 8 месеца?

Нанков: Всеки лев за АМ „Хемус“ има гаранция - защо не ги изискаха за 8 месеца?

От ГЕРБ не виждат и проблем с това, че са били отпускани пари за строеж