В Министерство на финансите е получен отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по сигнала за неправилно изразходвани средства от Агенция "Пътна инфраструктура". Сигналът бе подаден в прокуратурата от министрите Асен Василев и Виолета Комитова на 29.07.2021 г. Министерство на финансите смята да обжалва отказа.

От Министерство на финансите цитират и един от аргументите на прокуратурата да откаже да образува наказателно производство: "в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел - лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба".

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

УС на АПИ няма право да инструктира МС какви постановления да приема

Позицията на Министерството на финансите е, че няма как "без умисъл" АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори - 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ.

Темата коментира в Народното събрание и лично шефът на финансовото ведомство Асен Василев. "Силно очудени сме от отказа на прокуратурата да образува производство и ще обжалваме това решение", каза той. "Трудно можем да приемем, че може да се поръчат 2,9 милиарда по 40 договора, в някои случаи с цена над 10 пъти над пазарната, и това да не е умишлено", отсече фианансист номер едно.

"Това, което получихме като отговор от прокуратурата е, че нарушения има, но в тях нямало умисъл. Не знам как правите поръчки за 2,9 милиарда без умисъл", реторично попита той.