Писмо от българския премиер Бойко Борисов до президента на САЩ Доналд Тръмп връчи военният министър Красимир Каракачанов при посещението си в САЩ, съобщиха от Министерството на отбраната.

Каракачанов е на едноседмична визита от 3 до 10 октомври в САЩ. От българска и от американска страна бе подчертана ключовата роля на срещата между премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ.

Първата среща на българския министър бе с Маркус Томи, директор по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом. По време на разговорите е дадена висока оценка за двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната.

Това бе първата от поредицата срещи на започналото днес, 5 октомври, работно посещение на министър Красимир Каракачанов в САЩ.

Обсъдена бе и темата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и беше подчертана ролята на България като генератор на сигурност и стабилност в региона.

"Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона", подчерта министър Каракачанов.

"В заключение той посочи важността на Европейския съюз и НАТО в областта на сигурността и отбраната, като изрично подчерта нарастващата роля на двустранното сътрудничество със САЩ в контекста на повишените рискове за сигурността в района на Балканите, Черно море и Близкия изток", се казва в информацията от военното министерство.

На срещата от българска страна присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" на Министерството на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев и директорът на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на отбраната Александър Урумов.

Каракачанов се срещна с представители на ръководството на "Локхийд Мартин", на която бе обсъдено изпълнението на договора за доставка на Ф-16. От страна на "Локхийд Мартин" бе подчертано, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена бе и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на Република България.

Предстоящите срещи на военния министър са в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспер, както и в Сената и Държавния департамент.