Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе работно посещение в САЩ.

То ще се състои между 3 и 10 октомври, като е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство.

Във Вашингтон Каракачанов ще се срещне със секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспър. Двамата министри ще обсъдят подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ за структурата на силите им. Пътната карта надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г., посочват от Министерството на отбраната.

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено
Обновена

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено

По думите му следваюите 8 изтребителя ще се купуват при други условия

Българският вицепремиер ще се срещне и с представители на ръководството на Държавния департамент, директора на Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната, а също ще продеде срещи в Сената на САЩ.

След приключване на срещите във Вашингтон българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ - щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на сътрудничеството между Министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси, която започва по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 г.

В рамките на 25-годишното ни партньорство са проведени над 550 мероприятия. През последните години усилията на двете страни са насочени към изграждане на способности, свързани с оперативната съвместимост, развръщането на Сухопътните войски, военната-медицина, повишаване на способностите на силите за специални операции, въздушни операции, логистика и киберсигурност.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари