Отправили сме запитване през август към Държавния департамент за още 8 самолета, част от договора за F-16. Ако следващото правителство и парламент решат да купуват, този път ще се плаща разсрочено.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той присъства на традиционното изложение за отбранителна техника "ХЕМУС" в Пловдив.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Каракачанов уточни, че проектът е гласуван за 16 самолета, а следващите 8 ще се купуват при други условия и при различни цени.

"Така че не виждам цялата тая шумотевица защо беше вдигната. В края на краищата някои от народните представители би следвало, ако не си спомнят какво са гласували, лесно могат да го проверят в деловодството на парламента - какъв е първият проект за инвестиционен разход, който е направен. И много ясно е казано, че държавата в момента сключва договор за 8 самолета, следващите 8 са за друг договор. И тези договори не стават с размяна на писма, а стават с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, ако се гласуват средствата и т.н.", поясни министърът.

"След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане", подчерта Каракачанов.

В рамките на изложението "Хемус - 2020" министър Красимир Каракачанов проведе среща с министъра на отбраната на Камерун Жозеф Бети Асомо, който е в Пловдив със своя делегация. Министър Красимир Каракачанов проведе и поредица срещи и разговори с много от чуждестранните и български участници в изложението.

Трима заместник-министри откриха традиционния Индустриален форум, който се провежда в рамките на 14-ото изложение за отбранителни продукти и услуги: Анатолий Величков от Министерството на отбраната, Стамен Янев от Министерството на икономиката и Петър Николов от Министерството на образованието и науката.

В словото си при откриването заместник-министър Анатолий Величков подчерта значението на индустриалното сътрудничество в проектите за модернизация на Въоръжените сили.

"Предоставянето на доказателства за индустриално сътрудничество с български юридически лица, които оперират в сферата на сигурността и отбраната, ще бъде задължително изискване във всички подобни проекти. Това е разписано вече в проектите за строителство на двата нови кораба и придобиването на нова бойна машина за Сухопътните войски", каза заместник-министър Анатолий Величков.

Междуведомствените работни групи ще преценяват доколко заявеното българско участие отговаря на реалното. Пред тях стои и предизвикателството да оценят обема на декларираното индустриално сътрудничество, поясни още той.

Сред основните теми на изложенията и дискусиите на Индустриалния форум е участието на страната и българската отбранителна индустрия в европейската програма за отбранителна промишлена индустрия.

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Тя пита дали новите пет милиарда лева заем са за тази сделка

Припомняме, че вчера стана ясно, че правителството планира да закупи още изтребители F-16 Block 70.

В тази връзка лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в парламента по този въпрос.