Лидерът на БСП Корнелия Нинова е била изненадана от информациите в медиите за срещата на премиера Бойко Борисов и американската компания "Локхийд Мартин" за закупуване на нови изтребители Ф-16.

Тази информация поражда много въпроси, изтъкна тя. Затова левите искат премиерът и военният министър да дойдат в парламентарна зала и да обяснят за намеренията за сделка.

Нинова пита дали новите пет милиарда лева заем са за тази сделка.

Задава се безпрецедентна икономическа и социална криза, предупреди лидерът на БСП. Падат инвестициите, износът и вносът падали, доходите намалявали, каза още тя. Соцлидерът иска конкретни мерки за преодоляване на последствията от кризата. 50 лева месечно върху пенсиите няма да решат проблемите на пенсионерите. Социалистите искат преизчисляване на пенсиите, което щяло да струва един милиард лева.

Корнелия Нинова отново настоя за изслушване на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха, че стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност трябва да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Бахрейн стана първият клиент за Ф-16 Блок 70 през юни 2018 г

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли 2019 г., в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радеввърху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

На 13 януари 2020 г. започна обучението на наши военни пилоти, които ще летят на изтребителя Ф-16. Те ще преминат тренировки първо на учебния самолет L-39 ZA. Продължителността на обучението им е три години.