Ако Левски бъде четен редовно, най-вече от политиците, България ще бъде друга държава. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той заедно с генералитета на българската армия отдадоха почит на Апостола на свободата.

На въпрос за какво би казал на Левски в днешния ден, Каракачанов заяви, че иска само да му благодари, че е пожертвал живота си, за да има България.

По думите му всички в България го цитират, но малко го четат.

Защото, ако и обикновените хора, и политиците четат Левски малко повече, мисля, че държавата България ще бъде друга, подчерта Каракачанов.

Да помним посланията на Апостола, призова Караянчева

Да помним посланията на Апостола, призова Караянчева

Депутатите почетоха паметта на Васил Левски

Цитират Левски според това как им отърва. По времето на социализма го изкарваха социалист, след това европеец, който прозрял Европа, че ние сме искали да бъдем равни на другите европейски народи, но той казва и как можем да бъдем, отбеляза Каракачанов.

Без задружните усилия на цялата нация, както Левски казваше, България не може да се превърне в една единна и горда нация, категоричен е вицепремиерът.

Той е на мнение, че Левски като много българи от онова време с буден ум, е могъл да намери по-добро място за живеене. Каракачанов припомня, че Апостолът е бил учител в Бесарабия, живял е в Румъния и Сърбия, но е предпочел да се върне в Отечеството си и да положи костите си за неговата свобода.

Борисов поднесе цветя пред паметника на Апостола в София

Борисов поднесе цветя пред паметника на Апостола в София

По повод 147 години от гибелта на Васил Левски

Това писмо, което той пише на Панайот Хитов и излага своята идея да се работи с народа вътре в поробената държава, е много знаменателно. Ако спечеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си, изтъкна още вицепремиерът.

На въпрос какъв пример трябва да бъде делото на Апостола за днешните политици, Каракачанов отговори, че той е пример за един български патриот.

Левски не е бил нито социалист, нито европеец, той навсякъде говори за България и ако го четем повече, ще се лишим от дилемите, които ни задават в последните 20 години, имало ли е или не турско робство, подчерта той.

Цитираме го подборно за равни на другите европейски народи, но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия, отбеляза Каракачанов.

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Забранява се престоят на автомобили на улиците около паметника в София