Една групичка българи в чужбина само вдигат шум и всъщност атакуват сигурността. С такава нагласа съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов отхвърли всички аргументи на българите, които живеят в чужбина, по темата за откриването на изборни секции и новите правила, които се въвеждат в Изборния кодекс и отхвърленото вчера вето на президента по тях.

Кракачанов беше категоричен, че тези българи, които активно се противопоставят на промените, всъщност са хора, които не представляват никой освен себе си, а единственото, което правят е да провокират атака срещу този закон.

В спор с Димитър Иванов, българин, който живее в Швейцария, Красимир Каракачанов го определи, като човек със самочувствие на „римски император” и реторично попита какво той всъщност е направил за тази държава.

Какво да си говоря с човек, който нито познавам и зная. Това ли са нормалните и красиви българи? Айде мръднете се малко от Швейцария и вижте какво се случва тука”, прекъсна депутатът опита на Димитър Иванов да обясни как се организира разкриването на секции в чужбина.

Депутатът заяви и че ще си говори с тези българи, когато някой от тях се върне в България, направи си партия и намери хора, които да гласуват за него.

Красимир Каракачанов беше категоричен, че не може да се имат претенции българската държава да открие избори секции навсякъде „където ти се намираш”. „На предишни избори е имало секции в остров Пукет, на Бахамите – това е порнография”, посочи лидерът на ВМРО. Според него не е логично да имат такива претенции, хора (емигрантите, бел.редл), които на практика живеят по законите на друга държава.

Каракачанов заяви и че на практика според новите правила до 35 секции във всяка една държава по света ще могат да се откриват, стига да става въпрос за населено място с над 1 млн. жители. Съпредседателят на Патриотичния фронт с едно изречение обаче призна, че остават проблемни Лондон, Берлин и Париж, именно заради много българи, които живеят там. Той обаче обеща с промените на промененото законодателство, които редстоят да се въведат, да се улеснят реално гласуването на българите в чужбина.

Каракачанов беше категоричен, че с новите правила ще може да се ограничи контролирания вот от Турция, който е недопустим. Като аргумент за последното депутатът посочи, че гласуващите в Турция са реално с двойно гражданство в нарушение, а много от тези българи се записват доброволци в турската армия и се бият за чужба държава.

Според стария вариант, защитаван от Плевнелиев, в Турция ще трябва да се открият автоматично 136 изборни секции и да се даде възможност за откриване на нови, припомни Каракачанов.